Ώρες Συνεργασίας Καθηγητών 2014-2015

Έκθεση-Αξιολόγηση της εκπαιδευτικής εκδρομής στη Θεσσαλονίκη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2012 07:52

Έκθεση-Αξιολόγηση της εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποίησε το Μουσικό Γ/σιο-Λύκειο Πτολ/δας στη Θεσσαλονίκη


Ημερομηνία: 21-3-2012
Προορισμός: Θεσσαλονίκη
Τουριστικό Γραφείο:  ΚΤΕΛ tours Α.Ε.
Πρόγραμμα εκδρομής: Πτολ/δα - Θεσσαλονίκη (παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, παρακολούθηση πρόβας της ορχήστρας του Α.Π.Θ.) - Πτολ/δα
Συνοδοί Καθηγητές :
1. Μαμάτσιος Γεώργιος
2. Κουτσουμπίδης Πολυχρόνης
3. Γρατσία-Ρούσσου Όλγα
4. Παπάζογλου Νικολέτα
5. Χατζημανώλη Χριστίνα
Αριθμός συμμετεχόντων: 110 μαθητές (δύο μαθητές απουσίασαν για λόγους υγείας), 1 γονέας-συνοδός μαθητή και 4 καθηγητές (επιπλέον των συνοδών)
Σκοπός της εκδρομής: Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του Κ.Θ.Β.Ε. «Ένα παιδί μετράει τ? άστρα» προβλεπόταν από τον ετήσιο προγραμματισμό του πολιτιστικού προγράμματος φιλαναγνωσίας με επίκεντρο το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, το οποίο πρόγραμμα εκπονείται στο Μουσικό σχολείο κατά το σχολ. έτος 2011-12.  Η παρακολούθηση πρόβας της ορχήστρας του Α.Π.Θ. εντάχθηκε, κατόπιν συνεννοήσεως με το μαέστρο της ορχήστρας κ. Δημήτρη Δημόπουλο, στον ετήσιο προγραμματισμό του πολιτιστικού προγράμματος για τη μουσική του Μ. Χατζηδάκι στο θεατρικό του Ι. Καμπανέλη «Παραμύθι χωρίς όνομα» (Παρατήρηση: παρότι η θεατρική παράσταση του έργου σε συνεργασία με το 5ο Γ/σιο Πτολ/δας δε θα πραγματοποιηθεί, λόγω αδυναμίας του συνεργαζόμενου Σχολείου να είναι εγκαίρως έτοιμο, η εκπόνηση του προγράμματος συνεχίζεται κανονικά στο Σχολείο μας με διαφοροποιημένο στόχο: την παρουσίαση των τραγουδιών του Χατζηδάκι σε ένα αφιέρωμα στο συνθέτη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ετήσιας μουσικής εκδήλωσης του Σχολείου). Η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου αποφασίστηκε κατόπιν σχετικής πρότασης του καθηγητή των Θρησκευτικών και των καθηγητών της Βυζαντινής ιστορίας στο Σχολείο, εγκρίθηκε δε από το Σ. Δ. ως ιδιαιτέρως επωφελής για τους μαθητές. Τέλος η εκδρομή εκτός από τους προφανείς εκπαιδευτικούς της στόχους απέβλεπε και στην επικοινωνία και στη συναναστροφή των μαθητών με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους σε συνθήκες χαλάρωσης και ξεκούρασης και στη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.
Αξιολόγηση: Οι εντυπώσεις μαθητών και συνοδών από τη θεατρική παράσταση ήταν εξαιρετικές. Όλοι σχολίασαν την επιτυχημένη μεταφορά του μυθιστορήματος στο θέατρο και τόνισαν πως η επαφή τους με την παράσταση ήταν πιο ουσιαστική χάρη στις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος τόσο για το συγγραφέα, όσο και για το συγκεκριμένο έργο. Αλλά και οι μαθητές που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα βοηθήθηκαν στην απόλαυση της παράστασης χάρη στη σχετική παρουσίαση που προηγήθηκε στο Σχολείο από τους μαθητές του ΒΓ2 υπό την καθοδήγηση της κ. Γρατσία.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθητές μέρος από την πρόβα της ορχήστρας του Α.Π.Θ.. Στους μαθητές δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με το μαέστρο και τα μέλη της ορχήστρα και να παραδειγματιστούν από τη συμπεριφορά  των φοιτητών-μουσικών που την απαρτίζουν.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου από το θεολόγο καθηγητή κ. Μαμάτσιο και απέκτησαν εποπτεία των όσων διδάσκονται στα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Βυζαντινής ιστορίας.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές γεγονός που συνέβαλε στην επιτυχία της εκδρομής. Το πρόγραμμα τηρήθηκε με μια μικρή παρέκκλιση στην ώρα επιστροφής (21:00, αντί του προγραμματισμένου 20:00). Το τουριστικό γραφείο ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις τους και μετέφερε τους μαθητές με ασφάλεια. Οι υποδομές των χώρων επίσκεψης κάλυπταν απολύτως τις απαιτήσεις των εκδρομέων.
Υπό τη συνεχή εποπτεία των συνοδών καθηγητών οι μαθητές ψυχαγωγήθηκαν ξεφεύγοντας για λίγο από τις σχολικές υποχρεώσεις, υπακούοντας στις συμβουλές και τις υποδείξεις των καθηγητών τους. Κάποιες μικρές παρεκτροπές αντιμετωπίστηκαν από τους συνοδούς καθηγητές και αποτέλεσαν σημείο προβληματισμού την επόμενη μέρα, όταν οι εμπλεκόμενοι μαθητές κλήθηκαν από τη Διευθύντρια για τις απαραίτητες εξηγήσεις. Οι μαθητές ζήτησαν συγγνώμη και δεσμεύτηκαν στο να μην επαναλάβουν ανάλογες επιπολαιότητες στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση όλων είναι ότι η ημερήσια εκδρομή του Σχολείου ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη και επιτέλεσε τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό της στόχο.

Η Δ/ντρια                                                                          Ο αρχηγός της εκδρομής
Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου                                           Γ. Μαμάτσιος (κλ. ΠΕ01)